top of page

En psykoterapeutiska modell – tre kompletterande perspektiv

Jag arbetar utifrån en integrativ modell som vilar på tre ömsesidigt förstärkande perspektiv. Dessa ger en helhetssyn på människans lidande, resurser och utvecklingsmöjligheter:

tree_edited.jpg

Det neuropsykologiska perspektivet – trauma och icke-viljestyrda beteenden

Vi formas av våra tidiga erfarenheter – ibland så tidigt att de är bortom medvetet minne. Traumatiska upplevelser, särskilt i barndomen, kan sätta djupa spår i vårt nervsystem. De påverkar hur vi känner, tänker och agerar, ofta utan att vi vet om det.

 

Jag arbetar med att hjälpa klienter förstå dessa reaktioner som inlärda överlevnadsstrategier – inte som svagheter – och att med tiden skapa en mer medveten relation till sina automatiska reaktioner. Här integreras kunskap från t.ex. teorin om strukturell dissociation, polyvagal teori och affektreglering i behandlingen.

10713013_944697598881358_456197989582324960_n.jpg

Det viljestyrda och salutogena perspektivet – motivation och meningsskapande

Människan har en medfödd kapacitet till läkning, förändring och meningsskapande. Inom detta perspektiv fokuserar jag på klientens friskfaktorer, inre drivkrafter och värderingar.

Vi undersöker vad som skapar hopp, riktning och syfte, även i lidandets mitt. Arbetet utgår ofta från principer i KBT, AFT och existentiell psykoterapi. Här uppmuntras klientens aktiva deltagande i sin egen förändringsprocess – att ta små steg mot det liv som känns meningsfullt, snarare än bara från ett symtomfritt tillstånd.

1907383_841182802566172_2653178239513119040_n.jpg

Det relationella och utvecklingspsykologiska perspektivet – känslor lärs i relation

Vi formas i relation – och det är också i relation vi läker. Våra tidigaste erfarenheter med anknytningspersoner påverkar hur vi förstår oss själva, hur vi relaterar till andra och hur vi hanterar känslor. Otrygga eller fragmenterade relationella mönster kan ge upphov till skam, självkritik och känsloregleringssvårigheter.

I terapin arbetar jag både med förståelse av dessa mönster och med att genom vår relation skapa en trygg, ny erfarenhet. Terapeutisk allians, affektmedvetenhet och att möta försvar med respekt och nyfikenhet är centralt.

Namnlös_edited_edited.jpg

Riviera Wolgers är 46 år, legitimerad psykoterapeut med en bakgrund inom beteendevetenskap och magisterexamen i existentiell hälsa. Hon har arbetat i över 13 år med socialt arbete, behandling och terapi. Hennes arbete präglas av ett djupt engagemang för människans inre liv, mening och välbefinnande, med särskilt fokus på relationer, systemisk teori och existentiell hälsa samt expertis inom anknytning, trauma samt NPF (autism och ADHD).

Bakgrund:

Rivieras väg till psykoterapin började genom en tidigare karriär som miljöengagerad och dokumentärfilmare. Efter att ha fått barn valde hon att omskola sig till beteendevetare och börja arbeta inom socialt arbete och så småningom psykoterapi.  Under många år har hon arbetat med människor från samhällets skuggsida, som levt i utsatthet, våld och destruktiva miljöer. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med svårt utsatta och traumatiserade barn och ungdomar, inklusive de som varit placerade av socialtjänsten. När LIKA öppnade sin öppenvård för cirka fem år sedan fick hennes arbete även omfatta familjebehandling och familjeterapi från alla samhällsklasser. Riviera har erfanhet av hantera konlikter i par och familjer,  bearbeta trauman och skapa mer hållbara relationer inom familjesystemet.

Om du vill läsa mer om vad Riviera arbetar med är du välkommen till LIKAs familjhemsvård och öppenvård. Här har hon jobbat många år och arbetar nu halvtid på LIKAs öppenvård, halvtid egen praktik.

Utbildning 

2021-2024

Legitimationsgrundande Psykoterapeututbildning

SAPU​

Skärmavbild 2025-02-25 kl. 12.47_edited.

2017 - 2019 

Grundläggande psykoterapiutbildning (steg 1)
SAPU

Skärmavbild 2025-02-25 kl. 12.47_edited.

2008-2012

Teol. kand (Magister uppsats existentiell hälsa)
Uppsala universitet

c_242915-l_3-k_uu_logo.png

Högskolan SAPU (Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning) är en ledande utbildningsanordnare inom psykoterapi och psykologi i Sverige. Med en integrativ profil erbjuder SAPU utbildningar som kombinerar kognitiv beteendeterapi (KBT) och affektfokuserad psykodynamisk terapi (PDT).

Denna grundläggande psykoterapiutbildning vid Högskolan SAPU har en integrativ profil och omfattar två psykoterapeutiska metoder: kognitiv beteendeterapi (KBT) och affektfokuserad psykodynamisk terapi (PDT). Studenterna får fördjupad kunskap i båda metoderna, som undervisas och tillämpas i separata block under utbildningen.

Religionsbeteendevetenskap vid Uppsala Universitet är ett tvärvetenskapligt utbildningsområde som kombinerar psykologi, sociologi och religionsvetenskap för att studera människors religiösa och existentiella beteenden. 

Inom ramen för utbildningen ingår existentiell hälsa, ett forskningsfält som undersöker hur mening, sammanhang och andlighet påverkar psykiskt välbefinnande. En magisteruppsats i existentiell hälsa innebär en vetenskaplig fördjupning i frågor kring livsmening, hantering av existentiella kriser och relationen mellan andlighet och psykisk hälsa.

© 2018 Abra AB       Friskvårdsberättigad

bottom of page